Welkom

Klaver4ICT is groot genoeg voor continuïteit, maar klein genoeg voor betrokkenheid.

Introductie Rootview

                                                                                                                                      

Tomatenkweker Kees Stijger uit Honselersdijk vond het jaren geleden al geen gezonde zaak dat er slechts in één substraatmat het watergehalte werd gemeten. Hij ging aan de slag met een nieuwe draadloze vochtmeter die met meerdere sensoren, verdeeld over meerdere kraanvakken, een beter representatief beeld van zijn hele teelt moest gaan geven. Het was een lange weg en de eerste sensoren van de beginjaren liggen dan ook allang in de vuilcontainer. Met de bevindingen van Kees Stijger heeft de Amerikaanse leverancier van de sensoren deze de afgelopen jaren verder ontwikkeld, waardoor ze nu goed geschikt zijn voor het meten van het watergehalte in steenwolmatten

Op dit moment zijn er bij Kees vier draadloze meetboxen met elk vijf sensoren gekoppeld aan Klimlink, zodat deze watergehalte-metingen gecombineerd geanalyseerd kunnen worden met de gegevens van zijn klimaatcomputer. De sensoren van de verschillende meetboxen worden gemiddeld, waardoor een representatief en betrouwbaar beeld ontstaat van het watergehalte in de matten van zijn teelt.

 

 

Matdynamiek

Meer meetgegevens leveren echter niet automatisch meer inzicht op en er ontstond behoefte aan een nieuwe presentatievorm. Het afgelopen jaar is er daarom in de keuken van Klimlink keihard gewerkt om deze veelheid aan meetgegevens op een eenvoudige manier in beeld te brengen. Het resultaat is de geboorte van een nieuwe Klimlink-module “RootView”, die ook  inzicht geeft in de verdeling van het watergehalte in de mat zelf. Door in een matdoorsnede de kleur in relatie met het watergehalte te presenteren, komt in één oogopslag de verdeling van het watergehalte in de matdoorsnede in beeld. Deze watergehalte verdeling ofwel “matdynamiek” varieert elk moment en daarom kan er ook eenvoudig een animatie  worden afgespeeld.         

 

 

24-uurs-grafiek

Naast de matdynamiek toont Rootview natuurlijk ook alle relevante gegevens uit de klimaatcomputer in een 24-uurs-grafiek. Met een leeslijn kan elk tijdstip worden aangewezen waarvan de matdynamiek en de grafiekwaarden gewenst zijn. In de grafieklijn van het watergehalte kan naast een gemiddelde van de hele mat ook een deel van de mat weergegeven worden. Beschikbaar zijn:

  • Gemiddelde bovenin de mat
  • Gemiddelde onderin de mat
  • Verschil tussen onder- en bovenin de mat
  • Per sensor

 

De grafieklijn geeft snel een globaal beeld van de hele dag, waarna per moment ingezoomd kan worden op de matdynamiek. Standaard toont Rootview automatisch van het huidige moment de waarden met de bijbehorende matdynamiek.

 

Vooruitgang

De Rootview module van Klimlink zorgt ervoor dat vochtsensoren niet meer perse aan de klimaatcomputer gekoppeld moeten worden voor een complete analyse. Sterker zelfs, met de gecombineerde weergave van grafiek en matdynamiek loopt Rootview voorop in deze ontwikkelingen. Sinds een aantal maanden maakt Kees dagelijks gebruik van Rootview bij het bepalen van zijn watergift strategie. Hij houdt bijvoorbeeld nauwlettend de verzadigde onderlaag en het verschil tussen onder- en boven in de mat in de  gaten. Maar Kees zou Kees Stijger niet zijn als hij geen nieuwe ideeën en wensen zou hebben. Kees zou graag inzicht willen hebben in eventuele meststofophoping in de mat en dus wordt er momenteel alweer een presentatie van de EC-verdeling in de mat ontwikkeld. De ontwikkeling van Rootview levert dus naast nieuwe inzichten ook weer nieuwe vragen en wensen op, maar dat hoort bij de vooruitgang en dus ook al jaren bij Klimlink.

Het laatste nieuws

12-08Spin in het web
Klimlink ontwikkeld zich als een spin in het "data-web"  
12-08LetsGrow
Klimlink koppelt aan LetsGrow  
17-02Dataservice
Dataservice brengt "Big data" voor iedereen binnen handbereik